Нидерландски фермери, ядосани от плановете на правителството да намали емисиите на ползваните от тях трактори и камиони, блокират днес разпределителните центрове на супермаркетите, съобщи Асошиейтед прес. Това са поредните действия през лятото на недоволство във важния за страната селскостопански сектор.
Най-натовареният авиационен център на Нидерландия, летище "Схипхол", призова пътуващите да използват обществен транспорт, за да стигнат до неговите терминали на фона на опасения, че блокадите ще бъдат насочени и към летищата.
Размириците сред нидерландските фермери бяха предизвикани от предложението на правителството за намаляване на емисиите на замърсители като азотен оксид и амоняк с 50 процента до 2030 г. Правителствата на провинциите получиха една година да формулират планове за постигане на целта.
Асоциацията на супермаркетите призова полицията да предприеме действия и предупреди за възможни липси по рафтовете на магазините. Супермаркетите правят всичко възможно, за да поддържат магазините заредени, но ако блокадите продължат, това може да доведе до невъзможност на хората да пазаруват ежедневно, се казва в изявление на Централното бюро за търговия с храни.
Пътните власти предупредиха шофьорите да се подготвят за закъснения и бавно движещи се трактори по националните магистрали, но казаха, че проблемите в трафика рано в понеделник са били малко, вероятно защото много хора са предпочели да работят от вкъщи, вместо да попаднат в задръстване.
През уикенда правителството назначи посредник, който да води разговорите между организациите на фермерите и длъжностните лица, изготвящи мерки за намаляване на замърсяването. Премиерът Марк Рюте обаче изключи възможността за преговори с фермери, отговорни за радикалните протести.
Селскостопанската лобистка група Ел Те О (LTO) описа посредника Йохан Ремкес като "административен човек с дълбоки познания" по проблемите и каза, че е отворена за разговори с него.
Според Ел Те О в Нидерландия през 2019 г. е имало близо 54 000 селскостопански предприятия с износ на обща стойност 94,5 милиарда евро.