Картина на 17-годишна българка Валентина Асенова ще краси стените на Капитолия, съобщават за БТА от BG VOICE. Платното със заглавие „Nature Mort“ е рисувано с въглен и носи енергията на древната римска история. То ще бъде изложено в Конгреса в САЩ за цяла година, а ученичката е поканена на официален прием в столицата Вашингтон.

В момента Валентина е ученичка в 12-и клас в гимназията в Оушън Сити, Ню Джърси. Родена е в САЩ в семейството на емигранти, дошли от Велико Търново през 1998 г. Младата художничка обаче има силна връзка с корените си и познава отлично старата столица. Прекарала е годините на пандемията в областния град и пази топли чувства към Велико Търново, които провокират у нея желанието да се занимава по-задълбочено с рисуване. Докато е в родината на родителите си, тя посещава уроци при знакови местни художници, които й помагат да открие своя собствен стил. 
Талантът на момичето впечатлява журито на конкурса Congressional Art competition и лично конгресменът Джеф ван Дрю звъни по телефона, за да я поздрави. Това обаче не е първият голям успех за 17-годишното момиче с български корени. През 2014 г. друга нейна картина бе изпратена в Космоса в рамките на мисия на НАСА. Тогава Валентина е едва втори клас и печели националния конкурс за творби за космически експеримент и насърчаване на младото поколение към нови знания за необятната Вселена. В 7 и 8 клас пък получава награда от Ротари клуба в американския град за високи постижения в обучението и отличния си успех в училище. Валентина говори български и посещава българското неделно училище „Читанка“ в Оушън Сити, на което съосновател е и нейната майка.
Още за Валентина можете да прочете тук.