Единната сметка за плащане на данъци и осигурителни вноски ще функционира до днес. В края на работния ден досегашните банкови сметки на НАП ще бъдат закрити.
От вторник - 4 март, плащанията ще се извършват по 4 нови сметки - за данъци, за социално-осигурителни вноски, за здравни вноски и за вноските за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

От началото на март всяко наредено плащане, срещу което има задължение ще се обвързва автоматично, без да се изчаква крайния срок за плащане.

Промените са факт, след като Народното събрание одобри на второ четене измененията в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Промяната в начина на плащане на данъци и осигурителни вноски е продиктувана от решението на Конституционния съд, с което текстове на ДОПК, регламентиращи т. нар. единна сметка, бяха обявени за противоречащи на Конституцията.

Информация за новите банкови сметки по териториални структури ще бъде достъпна след 1 март в рубриката „Плащане" на www.nap.bg.

В Офисите за Обслужване в Стара Загора и Казанлък информацията за новите банкови сметки вече е качена на инфо таблата.

НАП ще изпрати близо 300 000 персонални електронни писма до всички данъкоплатци, чиито електронни адреси са достъпни в регистрите на Агенцията до края на седмицата.