Президентът на Германската футболна федерация Бернд Нойендорф вярва, че домакинът на Световното първенство в Катар все още има много работа за вършене относно социалните аспекти на турнира, който предстои по-късно тази година.
Много промени в законите на страната „се прилагат неадекватно“, заяви Нойендорф пред германското списание „Кикер“. Той вижда и отчетливи различия в „правата на жените, свободата на медиите, както и въпроса с хората с LGBTIQ+ общността“.
Бернд Нойендорф подкрепя идеята за създаването на проект в помощ на опечалените семейства на работниците, загинали при инциденти.
„Ние можем и трябва да заявим позицията си като Германска футболна федерация, но политическата подкрепа на място е изключително важна. Затова министърът на вътрешните работи Нанси Фезер предложи да пътуваме до Катар заедно“, коментира Нойендорф.
Той е скептичен относно изявлението на президента на Световната футболна централа Джани Инфантино, че Мондиал 2022 ще бъде най-добрият турнир на всички времена.
„Това, което можем да кажем със сигурност е, че това ще е едно от най-дискусионните световни първенства, провеждани някога“, каза Бернд Нойендорф.