Настроенията сред германските микропредприятия и самостоятелно заети лица се подобряват през юни. Това сочат данните от най-новото изследване на мюнхенския икономически институт "Ифо" (Ifo), получени в БТА.
Индексът на бизнес климата за микропредприятия и самостоятелно заети лица, който не е сезонно коригиран, се повиши до -1,1 пункта през юни спрямо -2,5 пункта през май. "Бизнесът е значително по-добре", каза Клаус Волрабе, шеф на отдела за проучвания в "Ифо", който обаче предупреди, че съществуват сериозни опасения по отношение на бизнес климата през втората половина на годината.
Компаниите са значително по-удовлетворени от текущите си бизнес операции. Индикаторът за нагласите сред германските микропредприятия и самостоятелно заети лица се покачи до най-високото си ниво до момента, тласнат нагоре предимно от сектора на услугите. Въпреки това очакванията останаха малко по-песимистични, най-вече сред търговците на дребно.
Увеличенията на цените остават във фокуса на германските фирми, като близо половината от тях планират повишения на стойността на продуктите си.
От август 2021 г. институтът "Ифо", в сътрудничество с компанията "Джимдо" (Jimdo), доставчик на онлайн инструменти, специално насочени към дребния бизнес, публикува индекса на бизнес климата за самостоятелни заети лица и фирмите с по-малко от 9 служители. Индексът отчита всички сектори на германската икономика, но основният му фокус е върху секторът на услугите. Индексът има за цел да подобри видимостта на микропредприятията в страната.