Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) съобщи на сайта си, че в Системата за електронни услуги (СЕУ) на Фонда (https://seu.dfz.bg/drupal/) е разработена нова функционалност. Тя е част от стремежа на ДФЗ за дигитализация на процесите и намаляване на административна тежест при обработката на заявленията на кандидатите.
Считано от Кампания 2022, издаваните от ДФЗ документи - Удостоверения за декларирани площи/животни по схеми (документ, изискван от търговските банки като част от процедурата по учредяване на особен залог), могат да се генерират електронно от индивидуалния профил на кандидата в СЕУ.
Всеки стопанин с активна регистрация в системата (към момента над 26 000 фермери) и подадено валидно заявление за подпомагане за текущата кампания може по електронен път да генерира Удостоверение, посредством страницата "Удостоверения за особен залог" позиционирано в меню "Справки" - секция "Финансови".
Всяка кампания областните дирекции на ДФЗ обработват над 6000 искания за удостоверения, съдържащи обобщени данни за декларирани площи, животни, схеми и мерки за подпомагане. За Кампания 2022 с оглед приемственост в методите на работа с бенефициентите, ДФ "Земеделие" ще продължи да издава и хартиени удостоверения чрез областните си структури. От 2023 г. издаването на удостоверения за особен залог на хартиен носител ще бъде окончателно преустановено и такива ще се генерират само електронно.