Тридесетгодишен юбилей отбелязва тази година пернишката фирма "Венто-К". Предприятието е сред водещите в областта на вентилационната и климатичната техника у нас, има средно 5 млн. лв. годишен оборот. Досега са инвестирани над 10 млн. лв. в производствени мощности и сгради, коментира пред БТА управителят Георги Спасов. 
Фирмата започва дейността си през 1992 г. с шест инструмента, две гаражни клетки и половината от сградата на бивш краварник. Сега разполага с голяма производствена база, конструкторско бюро, офиси и магазини в Перник и Радомир. "Цялата ни печалба се инвестира и се връща обратно в предприятието", уверява Спасов.
Наскоро фирмата откри официално новата си производствено-административна сграда в Радомир. Върху 5 500 кв. м застроена площ са разположени производствени и складови халета, офис сграда, шоу рум. Оттук ежедневно тръгват 20 фирмени автомобила към клиенти от цялата страна. В предприятието работят над 60 висококвалифицирани специалисти.
Производствената листа на "Венто - К" включва широка гама съоръжения и елементи за вентилационни и климатични инсталации. Сред тях са кръгли и правоъгълни възъдуховоди, въздушни филтри, шумозаглушители, вентилационни боксове и решетки, климатични камери, енергоспестяващи блокове, въздухоотоплителни апарати, кухненски смукатели с филтри за мазни пари, коминни тела от неръждаема стомана и др.
Във всички дейности на фирмата е изградена система за контрол на качеството ISO 9001:2000. Освен това "Венто-К" притежава сертификат за съответствие на производствен контрол по стандарта EN1856-1:2009 за коминните тела. Документът е издаден от нотифицирано лице от регистъра на Европейската комисия за оценяване и проверка на постоянството на експлоатационните показатели на строителни продукти. "Произвеждаме коминни тела, които са с най-висок клас в Източна Европа. Съгласно притежавания сертификат единствено те в Източна Европа могат да стоят на 30 мм от лесно запалими и горими материали", каза Спасов.
Предприятието самостоятелно изработва всички елементи за вентилационни и климатични системи, които е възможно да произведе. Така българска машина, работеща по безотпадна технология, заменила вноса на германски въздуховоди. В шоу рума си фирмата показва тонер станция, собствена разработка, която освен тонер касетата, пречиства изцяло и въздуха в помещенията. Предприятието разполага с модерен химичен цех, извършващ обезмасляване, фосфатиране, хроматиране и други операции, предшестващи праховото боядисване. Сред последните производи са стойки за монтаж на фотоволтаични панели. 
Търговската листа включва продукти на световноизвестни фирми в областта на вентилационната и климатична техника. Според Спасов най-много се търсят климатичните инсталации с фреон, защото са зависими единствено от електричество. 
Сред клиентите на "Венто - К" са хотели, болници, банки, ресторанти, апартаментни и търговско-развлекателни комплекси, производствени предприятия и др. "Ще продължим да инвестираме. Пазарът ежедневно ни подсказва посоката", заключи управителят.