През последните години използването на реч става все по-предпочитан от хората начин за комуникация с машините. Всички световни технологични гиганти включват речеви услуги в техните продукти. В Института по информационни и комуникационни технологии на БАН (ИИКТ-БАН) се разработват оригинални технологии за машинна обработка на реч, базирани на последните достижения на дълбокото машинно самообучение, съобщи пресцентърът на Българската академия на науките (БАН). 
На 7 юли (четвъртък), в 11:00 часа, в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН, ще бъдат представени най-новите постижения на института в тази област. Проф. Стоян Михов ще направи демонстрация на компютърен синтез на българска реч, която трудно се различава от естествената реч. 
Тази разработка превъзхожда аналозите, предлагани от компаниите в световен мащаб и вече е внедрена в краен продукт. Ще бъдат демонстрирани и прототипи на системи за разпознаване на българска реч - за медицински цели (медицински диктофон), както и за административни нужди (интелигентен стенограф).
Събитието можете да гледате на живо в YouTube канала на БАН .