УЕФА ще стартира програма за борба с онлайн расистките обиди срещу футболисти, като ще работи с компаниите за социални медии за премахване на обидното съдържание от платформите и повишаване на осведомеността, съобщиха от централата.
От Европейската футболна централа добавиха, че програмата, която ще започне по време на Европейското първенство за жени от 6 до 31 юли, ще работи за "активно наблюдение, докладване и отстраняване" на случаи на онлайн злоупотреби.
Английските национали Маркъс Рашфорд, Джейдън Санчо и Букайо Сака бяха обект на онлайн расистки обиди, след като пропуснаха дузпи при загуба с 2:3 от Италия на финала на Европейското първенство миналата година.
Доклад, публикуван от ФИФА миналия месец, разкри, че повече от половината играчи на миналогодишното Европейско първенство и Купата на африканските нации са били подложени на расистки онлайн обиди.
"Програмата за уважение е насочена към конкретни действия за предотвратяване на обидно онлайн поведение и дискриминация по време на всички футболни турнири, включително финалите за младежи, жени и мъже за следващите три години. За да гарантира, че обидното съдържание е премахнато, УЕФА работи директно с основните социални медийни платформи като Туитър, Мета (Инстаграм и Фейсбук) и ТикТок", се казва в изявление на УЕФА.
Програмата ще включва кампания с участието на футболистите Уенди Ренар, Жоржиньо и Алиша Леман.
"Когато кажете или напишете нещо в социалните медии, не осъзнавате колко болезнено е то или последствията, които може да има. Това може да остави следа, защото всички сме хора, всички имаме емоции", каза френската националка Ренар.