Тридесет и три километровият път Кардик-Делвин, включително 1,3-километровият тунел Скърфице, най-новият завършен пътен инфраструктурен проект в Албания, беше отворен за движение в събота, предаде специално за БТА албанската агенция АТА.
Така се отбелязва приключването на един от най-стратегическите пътни проекти, който ще открие важни нови области на туристически потенциал и икономическо развитие в Южна Албания и по-специално в Саранда.
Новият път съкращава времето за пътуване до крайбрежния град Саранда с 45 минути и осигурява най-високи стандарти за безопасност по панорамен път, преминаващ през поредния живописен пейзаж на албанската природа.
За местните жители и посетителите дългоочакваният инфраструктурен проект е обещание от десетилетия и най-накрая бе отворен за движение, улеснявайки значително комуникацията и пътуването през най-натоварения летен сезон на фона на нарастващия брой местни и чуждестранни посетители в района.
Завършването на работата по изграждането на новия 33-километров път беше превърнато в истинско тържество за местните жители от двете страни на пътя, включващо редица рекламни дейности, панаир, представящ местно произведени продукти, фестивал на обредите и фотоизложба, представяща снимки на най-хубавите и най-популярни туристически дестинации в района.
Премиерът Еди Рама започна пътуването си в района с посещение на новоизградения път на входа на тунела от града-музей Аргирокастро, придружен от министъра на инфраструктурата и енергетиката Белинда Балуку и министъра на туризма и околната среда Мирела Кумбаро, след което премина през тунела, за да посети района на Делвин.
Строителните работи са завършени два месеца предсрочно. Тунелът Скърфице преминава през изключително живописен район, но през много тежък терен и трудни геоложки условия.
"Днес предаваме тунела Скърфице. Това е седмият участък от пътя Кардик - Делвин, проект, който стартира през 2008 г., като три от участъците му бяха незавършени и напълно изоставени, но строителството им приключи десет години по-късно през 2018 г., когато започнахме строителните работи по още три участъка, чието строителство приключи през 2021 г., и последния участък, а именно двулентовия 1,3-километров тунел Скърфице, който откриваме днес. Изграждането на тунела започна през август 2020 г. и приключи през август 2022 г. Той беше завършен два месеца предсрочно, така че целият път да бъде отворен за движение за летния туристически сезон тази година. Това е един от най-важните инфраструктурни проекти, свързващи Аргирокастро, Саранда и Тепелена. Изграждането на този път е дългоочаквано събитие за местните жители, бизнеса и посетителите", заяви министърът на инфраструктурата и енергетиката Белинда Балуку.
(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)