Плевен посреща световноизвестната оперна прима Александрина Пендачанска утре вечер. Ценителите на класиката очакват със специален интерес именитата певица, която ще се представи в концерт-спектакъла „Това съм аз” в съпровод на Плевенската филхармония. На диригентския пулт ще застане големият български маестро Найден Тодоров – директор и главен диригент на Софийската филхармония.
Празникът на оперната музика ще се състои в концертната зала на читалище „Съгласие 1869” и ще отбележи 34-годишен творчески път на сцената на оперната дива. Певицата ще изпълни любими арии от Верди, Росини, Бизе. Концертът е с участието на Ралица Богданова - сопрано.  Началото му е от 19.00 часа.
Александрина Пендачанска е родена  в семейство на бележити музиканти и започва да учи пиано в Музикалното училище „Любомир Пипков” на 5 години, припомнят организаторите на музикалното събитие от Плевенска филхармония. Дипломирала се е с пиано и пеене, а вокален педагог е нейната майка – оперната звезда Валери Попова - сопрано.
Пендачанска дебютира още на 17 години с арията на Виолета от „Травиата” на Верди, представена от голямата Гена Димитрова на гала-концерт в НДК в София. Две години по-късно дебютира на оперна сцена като Лучия ди Ламермур в Билбао. Печели престижни награди на конкурси по света. Нейният репертоар се обуславя от големия й диапазон -  има повече от 70 роли. От 2003 г. има активно сътрудничество с диригента Рене Якобс.
В последните сезони Пендачанска пее в Мюнхен, Берлин, Брюксел, Виена, Копенхаген, Лион, Торонто, Неапол, Екс ан Прованс, Мадрид, Хамбург, Санта Фе, Токио, Варшава, Баден Баден, Тулон, Авиньон, Москва; участва в премиерната постановка за откриването на Болшой театър на „Руслан и Людмила”, изпълнява Военен Реквием от Бритън с Лондонската филхармония във фестивала „Мстислав Ростропович” под диригентството на Владимир Юровски.
В репертоара й са също Реквием от Верди, Стабат матер и Малка тържествена меса от Росини, „Цар Давид” от Онегер и др.
Подробности са посочени на страницата на Плевенска филхармония в интернет.