Осмият Международен фестивал на китарата в Плевен поставя финални акорди със заключителен концерт тази вечер. Музикалното събитие е със свободен вход и отново ще изпълни с публика парка на Регионалния исторически музей в града. Фестът поставя в Плевен все по-силни традиции в областта на китарното изкуство, коментираха за БТА музиканти, експерти в тази сфера.
Осмото издание преминава с успех и много почитатели от различни поколения, които се събират от различни краища на България, за да се срещнат на живо със своите любимци.
Снощи организаторите на шоуто представиха двама млади китаристи, но с впечатляващ брой награди от наши и международни конкурси – Борислав Ковачев от Плевен и Александър Киров от Свищов, който е отличен и с първата награда от шестото издание на плевенския китарен фестивал.
След тях се изяви група с много опитни музиканти, които свирят на престижни сцени у нас и в Европа с изявени вокални изпълнители. Христо Нейчев, Цветан Малинов, Мирослав Найденов – китари, Емилио Мархолев – баскитара и Исак Бенбасат – ударни,  поставиха силен отпечатък в програмата на плевенския фест със своя висок професионализъм и виртозно владеене на инструментите. 
На „сцената под звездите” ще свирят на закриването тази вечер от 21.00 ч.  група STUDIO 84 Project, Ралица Хайдърска и майсторът на еклектичния стил в музиката Илин Папазян – NINIO, уточниха за БТА организаторите.
Общо 89 участници от България, Австрия, Германия, Испания, Италия, Полша, САЩ, Тайланд, Франция, Черна гора и Япония се изявиха на плевенска сцена като част от концертната, конкурсната и обучителната програма. Награждаването на победителите ще бъде утре от 18:00 часа в зала "Божко Шойков" на Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков".
Сдружение "Изкуството до мен", читалище "ЛИК - 1959" и Община Плевен организират фестивала от 2015 г. От самото начало фестът получи медийна подкрепа от Пресклуба на БТА в Плевен, където за първи път бе огласено раждането на новото културно събитие за България и Европа в сферата на китарното изкуство.