Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за международна помощ за възстановяването на страната след края на войната, предаде ДПА.
"Необходимо е не само да бъде възстановено всичко, което са унищожили окупаторите, но и да се положат основите на нашия живот - безопасен, модерен, удобен, достъпен", каза той в среднощното си видеообръщение. По думите му ще са нужни "огромни инвестиции, милиарди, нови технологии, по-добри практики, нови институции и разбира се реформи". "Няма значение колко ни е трудно днес; не трябва да забравяме, че ще има утре", допълни украинският президент.
Зеленски използва видеообръщението си, за да напомни на своите съграждани, че войната е далеч от своя край. "Нейната жестокост се засилва на някои место и това не бива да се забравя", каза той и призова украинците да помагат на пострадалите в конфликта.
За понеделник в Лугано, Швейцария, е насрочена конференция на потенциални около 40 донора, на която правителството в Киев възнамерява за пръв път да изложи приоритетите си за възстановяването на опустошената от войната страна. "Всъщност това е най-големият икономически проект на нашето време в Европа и изключителна възможност за изява на всяка държава, на всяка компания, които ще поканим да работят в Украйна", каза  Володимир Зеленски, цитиран от украинската агенция УНИАН. Той добави, че от бойните действия е пострадала територията на десет области в страната.