Представител на проруските сепаратисти от т. нар. Луганска народна република (ЛНР) обяви днес, че техните сили, подкрепяни от руската армия, са обкръжили напълно Лисичанск - последния град под контрола на Киев в източната украинска Луганска област, предаде Франс прес.
Украинската армия призна, че в Лисичанск се водят тежки боеве. Тя обаче отрече градът да е напълно обкръжен от сепаратистите и руската армия.
През последните дни Лисичанск става сцена на интензивни сражения, след като миналата събота "Народната милиция" на ЛНР и руски военни части превзеха неговия град близнак Северодонецк, на отсрещния бряг на река Северски Донец. По данни на местните украински власти отпреди няколко дни в Лисичанск, който преди началото на войната имаше население от около 100 хиляди души, са останали не повече от 15 хиляди цивилни.
Андрей Марочко, "офицер" от сепаратистките сили, каза, че вече са превзети последните стратегически височини около Лисичанск, "което позволява да се каже, че населеният пункт е напълно обкръжен".
Виталий Киселев, помощник на "министъра на вътрешните работи" на ЛНР, каза пред ТАСС, че силите на сепаратистите вече са влезли в Лисичанск и сега се намират в района на стадион "Шахтьор", който се намира "на практика в центъра на града".
Помощник на ръководителя на руската република Чечения Рамзан Кадиров междувременно се похвали, че Лисичанск е под пълния контрол на силите на ЛНР и руската армия. Градът е прочистван от украински бойци, заяви командващият спецподразделението "Ахмат" Апти Алаудинов. Той говори на видеозапис, публикуван в Телеграм от самия Кадиров, предаде ТАСС.
Тези твърдения не може да бъдат потвърдени по независим път.
Ако Лисичанск падне, руската армия и сепаратистите вече ще контролират напълно Луганска област. След това те ще могат да се съсредоточат върху превземането на Славянск и Краматорск, на около 80 километра на запад, отбелязва Франс прес. Тези два големи града се намират в Донецка област, която заедно с Луганска област образува промишленият регион Донбас, чието "пълно освобождение" е една от провъзгласените цели на руската "специална военна операция" в съседна Украйна.