Иранският министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан осъди извършения тази сутрин израелски въздушен удар в Сирия и се обяви против планираната от Турция военна операция в северната част на страната, предаде Асошиейтед прес.
Той каза това в началото на своя визита в Дамаск. Очаква се иранският външен министър да обсъди с високопоставени представители на сирийските власти двустранните отношения и регионални въпроси.
Турският президент Реджеп Ердоган заплаши на няколко пъти от края на май да предприеме нова военна операция срещу две населени места в Северна Сирия срещу кюрдски бойци, които Анкара определя като "терористи", припомня Франс прес.
Сирийското правителство се противопостави на подобна операция в тази част от страната, контрола над която изгуби по време на започналата през 2011 г. гражданска война.
"Моето посещение в Сирия има за цел по-конкретно да се установят мирът и сигурността в региона между Сирия и Турция", каза иранският външен министър, цитиран от държавната информационна агенция ИРНА.
В понеделник Абдолахиан беше в Анкара, където заяви, че разбира необходимостта от нова турска военна операция срещу кюрдските бойци в Сирия, отбелязва АФП.
"След визитата ми в Турция е необходимо да бъдат проведени консултации със сирийските власти", каза той днес.
Иран е един от най-твърдите поддръжници на сирийския президент Башар Асад, като му изпрати на помощ хиляди бойци от целия регион по време на започналата преди 11 години гражданска война.
Броени часове преди Абдолахиан да пристигне в Сирия, Израел нанесе въздушен удар в крайбрежното село Хамидие близо до границата с Ливан, при който бяха ранени двама души, посочва АП.
Израел е заклет враг на Иран и се зарича да не допусне военна заплаха за себе си от иранското военно присъствие в съседна Сирия. Мишена на много от израелските въздушни удари в Сирия са именно свързани с Иран бойци.