В Босилеград вчера започна "XIV-та Детска олимпийска ваканция – Босилеград 2022”, като още в първия ден бяха раздадени екипировките на първата смяна от 50 деца и им беше представена програмата по дни и часове.            
През юли и август специалисти по физическо възпитание и спорт и възпитаници на Национална спортна академия "Васил Левски“, на лагерен принцип в две групи, ще обучават около 100 деца от Босилеград и региона в дух на толерантност и солидарност, здравно и двигателно развитие чрез педагогическа извънкласна дейност по спорт, изкуство, екология, приложни занаяти, оказване на първа медицинска помощ, опазване на обичаи и традиции.
Обучението се основава на съчетание между обучение по колективни спортове (баскетбол, волейбол, футбол, хокей на трева), лека атлетика, гимнастика, ориентиране, туризъм, детски и подвижни игри; оказване на първа помощ, художествена дейност – рисуване, фотография и видеозаснемане, работа с глина, обработване на дърво, театър; приложни сръчности и дейности – изучаване на природата (дървета и животни от местно значение), запознаване с етнографията и селския труд чрез екскурзии и работа, записване на обичаи, разучаване на хора и др., както и обществени изяви – организиране на изложби, организиране на празненства, състезания и шествия в града. 
Децата ще се обучават и възпитават да разпознават и да се пазят от опасните прояви в съвременното общество – насилието, дискриминацията, зависимостта от различни наркотични вещества, асоциално поведение и криминални прояви.
След десетина дни обучение и възпитание чрез игра и спорт, на 11 юли, организаторите на олимпийската ваканция ще подготвят малък празник на който ще демонстрират уменията си. На предстоящото детското олимпийско тържество са поканени официални лица, спонсори, родители и любители на олимпийските принципи.
Проектът  "XIV-та Детска олимпийска ваканция – Босилеград 2022” е изработен от спортни специалисти на Национална спортна академия в София и се финансира по програмата „Българска помощ за развитие” на Министерството на външните работи на Р.  България. Изпълнители на проекта са КИЦ „Босилеград” и Олимпийски клуб Босилеград.