Украйна е изнесла с 8 процента повече зърно и бобови растения на годишна база за приключилата в края на юни финансова година 2021/2022 г. въпреки руската инвазия, предаде ДПА.
Експортирани са общо около 48,5 милиона тона, което е повече в сравнение с отчетените за фискалната 2020/2021 г. 44,7 млн. т, обяви министерството на земеделието в Киев.
За юни обаче износът бележи спад от 44 на сто на годишна база и се срива до 1,4 млн. т, а причината е спирането на експорта по море.
Износът на пшеница за финансовата 2021/2022 г. също нараства на годишна база, и то с над 12 процента, достигайки 18,7 млн. т за миналата година. Въпреки това изнесените за юни количества са с почти 80 процента по-малко в сравнение със същия месец на миналата година.
Международните хуманитарни организации се опасяват, че заради спирането на украинския износ в резултат на войната може да се стигне до още по-голямо поскъпване на продоволствените стоки, особено на зърното за хляба. Опасенията са свързани най-вече с възможното избухване на глад в Африка и Азия.
В момента по полетата на Украйна растат около 22,48 млн. т пшеница, което е със 17 процента по-малко в сравнение със средните стойности за последните четири години, според анализ на най-големия търговец на земеделски стоки в Германия "Бaй Ва" (BayWa), основаващ се на спътникови данни.
Сателитните изображения показват, че "падането на тазгодишната реколта под средните равнища вече е неизбежно", каза изпълнителният директор на "Бай Ва" Йозеф Луц.
Друг проблем, който се очертава, е превозването на зърнения износ. "Ако не бъдат отворени пристанищата, зърното няма да излезе от страната", каза Луц, визирайки руската блокада на украинските пристанища.
Този развой е катастрофален за най-бедните страни в света, добави той. Според шефа на "Бай Ва" слабата реколта води до липсата на около 20 млн. т пшеница на международните пазари.
Поради това цената расте и някои части на света започват да изпитват глад, каза Луц и добави, че вече се наблюдава надпревара между развиващите се страни за изкупуване на пшеницата.
Тазгодишната реколта в Украйна може да се окаже дори още по-слаба от очакваното, защото някои от засетите площи са практически недостъпни заради мини и други препятствия, предупреди Луц.
Най-плодородните райони се намират именно в зоните на бойните действия. Жътвата вече започна и ще продължи до края на юли.
Според германския канцлер Олаф Шолц групата на седемте най-богати страни (Г-7) работи за улесняване на износа на зърно от зоните на военните действия в Украйна.
Украйна и Русия са сред най-големите зърнени износители в света.