Координаторът на парламентарната група на управляващите в Албания социалисти Таулант Бала внесе в парламента проекторезолюция, в която се осъжда геноцидът в Сребреница, съобщи агенция МИА.
Документът ще бъде обсъден и гласуван на специално заседание на 7 юли, няколко дни преди 11 юли, който се отбелязва като Ден в памет на геноцида в Сребреница.
На заседанието ще бъдат поканени представители на правителството на Босна и Херцеговина и роднини на жертвите на геноцида, съобщи Бала.
С резолюцията, която съдържа няколко точки, се потвърждава позицията на парламента на Албания, че "отричането на геноцида, извършен срещу босненското население в Сребреница от страна на босненските сръбски сили, е нарушение на международното право и стимулира феномена на безнаказаност на военните престъпления".
Преди два месеца опозиционните депутати от Демократическата партия на Сали Бериша се опитаха да включат в дневния ред на парламента своя проекторезолюция, но тя бе отхвърлена на заседание на координаторите на парламентарните групи.
Бериша обвини тогава премиера Еди Рама, че "играе играта на сръбския президент Александър Вучич" с това, че не е включил проекторезолюцията в дневния ред.
"Гласуването на новата резолюция може да се смята за политически ход на мнозинството на Еди Рама, тъй като датата, на която е избрана да бъде гласувана, съвпада с деня на масовия протест, свикан от Сали Бериша", оценява телевизия Топ ченъл.
По-рано Сали Бериша обяви, че на 7 юли ще се състои най-масовият досега митинг против правителството, който ще бъде "увертюра" в по-нататъшни протести.
Бала добави, че скоро ще бъде предложена и резолюция, в която да се осъди сръбският геноцид в Косово.