На този ден честваме едно историческо събитие в живота на Църквата, случило се през втората половина на V век. По времето на император Лъв I Тракиец (457-474 г.), родом от земите на днешна Северна България, двама негови патриции Галвий и Кандид от Константинопол отишли на поклонение в Палестина.
В севернопалестинския град Назарет, където живяла св. Богородица в младините си, те установили голяма почит към една запазена дреха на Божията майка. Пазела я благочестива възрастна еврейка-християнка, която я получила като скъпо завещание в своята младост. Много хора идвали в този дом да се молят за застъпничеството на св. Богородица и получавали духовна помощ и телесни изцеления.
Патрициите преценили, че тази свещена реликва ще бъде много ценна светиня за столицата и затова с хитрост успели да вземат дрехата и да я занесат в Константинопол. Там с голямо благоговение и всенародно въодушевление Богородичната дреха била посрещната от императора, патриарха и народа, а скоро била поставена в прочутия храм в чест на св. Богородица във Влахерна (близо до брега на Златния рог).
В този храм светинята престояла в продължение на много векове и била почитана от вярващите, които се стремели да подражават на добродетелите на св. Богородица. А християнската традиция повелява, както тя е спазвала всички думи на своя божествен Син Иисус Христос, запечатани дълбоко в сърцето й (виж Лука 2:51), така и ние да се стремим да постъпваме.
Според преданието честната дреха на Божията майка е пренесена по-късно, през VIII век по време на иконоборството и погрома над християнските светини, в Грузия, където се пази и сега в град Зугдиди.
Проф. д-р Иван Желев Димитров е завършил Софийската духовна семинария (СДС) и Духовната академия (ДА), а след това и "Класическа филология" в Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски". Специализирал е Нов Завет в Гърция, докторирал е в Духовната академия. Преподавал е класическите езици, Въведение и Тълкувание на Новия Завет в СДС и в Духовната академия/Богословски факултет на СУ.
Проф. Иван Желев е бил директор на Дирекцията "Вероизповедания" на Министерския съвет, главен редактор на "Църковен вестник" и редактор на списанието "Духовна култура". Бил е преводач на Светия синод на Българската православна църква за гръцки език, както и началник на кабинета на Българския патиарх Максим. Doctor h. с. е на Атинския национален и Каподистриев университет (2008 г.). Занимава се любителски с църковно пеене, хорист-основател е на вокалния ансамбъл "Св. Йоан Кукузел - Ангелогласният".