Президентът на Тунис Каис Сайед представи проект за нова конституция, която ще предостави широки правомощия на държавния глава и ще ограничи правомощията на министър-председателя и парламента, съобщи Асошиейтед прес.
Референдумът за конституцията е насрочен за 25 юли - деня, в който година по-рано Сайед отстрани парламента и завзе властта. Тогава той заяви, че този ход е необходим, за да се "спаси страната" от политическата и икономическата криза. С това предизвика силни критики от страна на опозицията, която го обвинява в залитане към тоталитаризъм.
Проектът за текста, публикуван късно вечерта вчера, ще даде на президента по-голяма изпълнителна власт от тази на министър-председателя и за първи път ще въведе двукамерен парламент.
Това би било голяма промяна в сравнение със сегашната конституция, която се считаше за новаторска, когато беше приета през 2014 г. след консултации с множество групи.
Конституцията от 2014 г. имаше за цел да ограничи президентската власт, след като протестите от Арабската пролет сложиха край на 23-годишното безапелационно управление на бившия президент Зин Ел Абидин Бен Али. Той беше свален през 2011 г. от народен бунт, който провокира вълна от подобни движения срещу автократичните лидери в няколко страни от региона.
Според противници на президента Каис Сайед той "изхвърля на боклука демокрацията в Тунис" с проекта за конституция, който ще бъде гласуван на референдум следващия месец. Според тях Сайед се стреми към "кралски правомощия", отбелязва Ройтерс.
Проектът за нова конституция дава на президента почти абсолютни правомощия, като същевременно премахва почти всички механизми за контрол на управлението му и размива ролята на парламента и съдебната система. Това провокира обвинения, че се отменят демократичните придобивки, които тунизийците спечелиха по време на революцията от 2011 г.
За референдума на 25 юли не се изисква определен минимален праг на избирателната активност.