Вредите, нанесени от разкритите организирани престъпни групи върху държавния бюджет, надвишават годишния бюджет на ДАНС за една година. Това разкри ръководителят на ДАНС Владимир Писанчев относно акцията, която се водеше последните дни с прокуратурата, МВР и ДАНС.

Наблюдавахме държавни и общински служители, защото без тяхното участие не е било възможна дейността на тези престъпни групи, които са се занимавали с данъчни измами и източване на ДДС, каза още Писанчев и благодари на служителите на ДАНС и на прокуратурата, защото акцията е била мащабна и е изисквала голям ресурс и огромен обем от работа.

Даниела Попова от Апелативна специализирана прокуратура разкри подробности. Става дума за 3 досъдебни производства. Делата имат връзка помежду си. Задържани бяха над 27 лица, бяха направени над 50 претърсвания в градовете Видин, София, Стара Загора, Велинград, Пловдив. Става дума за данъчни престъпления. Едната от групите е снабдявала с кухи фактури. Разбирате какъв огромен ресурс изисква тази акция, организирани бяха над 50 екипа, каза Попова. Иззети са множество фактури, черни тефтери, компютърни конфигурации. Към този момент са задържани около 11 лица, те са участвали в престъпните групи и са работили към съответните фирми.

Едната от групите се занимавали с търговията на захар, сухо мляко, другата с търговия на горива, затова бяха направени претърсвания на петролни бази във Велинград и Пловдив.

Попова разкри и някои от лицата, които са задържани - Манукян, Купара и Гимбъла. Тя заяви, че акцията няма никаква връзка с офисите на Общинска банка и Столична община и че служители от Общинска банка и от Столична община не са задържани.

Заместник-апелативният прокурор Николай Найденов обясни, че щетите, които са нанесени от престъпната дейност на задържаните групи, възлизат на сумата от 30 милиона лева. Той обясни, че от задържаните документи става ясен механизма за източване на ДДС. "Префактуриране и създаване на търговски дружества от определени лица. Те създават съответния документален поток, но поради липса на реалност на сделката, само на документи претендират за възстановяване и за пълен данъчен кредит по отношение на финансовия резултат, който за съответния данъчен период е извършвала или не е стопанска дейност", заяви Найденов. "Касае се или за иреалност на сделките или за кухи сделки, които съществуват само на документи", добави той.

Фирмите, извършвали данъчни измами, нямат нищо общо с политически партии, които в момента са представени в парламента. По отношение на свидетелите те дават показания, които спомагат за разследването.

Найденов отбеляза, че престъпленията, които се разследват обхващат едногодишен период. Но са били открити и фактури за 54 милиона лева за предишни години. "Няма да се спрем да разследваме, за да обхванем цялата им дейност", категоричен е той.