Руската рубла записа значителен спад, след като по-рано през седмицата достигна 7-годишен максимум. Това съобщи Ройтерс, посочвайки, че акциите на руските енергийни гиганти "Роснефт" и "Газпром" поеха в различни посока, тъй като инвеститорите реагират на противоположните решения на двете компании за изплащане на дивиденти към акционерите си.
Към 07:16 часа по Гринуич (9:16 часа българско време) акциите на газовия гигант "Газпром" се понижиха с 6,9 на сто, увеличавайки загубите си от предишната борсова сесия, след като реши да не изплаща дивиденти към акционерите си за резултатите от 2021 г. Това се случва за първи път от повече от две десетилетия.
Междувременно акциите на петролната компания "Роснефт", която одобри изплащането на дивиденти за 2021 г. след края на сесията снощи, прибавиха 4,6 на сто.
Рублата спадна с 2,7 на сто спрямо долара до 52,84 рубли за долар и загуби 2,2 на сто в сравнение с еврото до 54,85 рубли за евро.
От началото на годината рублата се превърна в най-добре представящата се валута в света. Курсът й беше тласнат нагоре от предприетите от руските власти ограничителни мерки, въведени, за да се предпази финансовата система на страната от западните санкции, наложени в отговор на войната в Украйна.
Мерките включват и ограничения за руските домакинства да теглят спестявания в чуждестранна валута, припомня Ройтерс.
Силната рубла предизвика безпокойство сред властите и бизнеса, фокусирани върху износа, защото намалява приходите на Русия от продажбата на суровини и други стоки в чужбина срещу долари и евро.
Руските борсови индекси се понижиха, продължавайки вчерашните си загуби.
Днес московският борсов индекс MOEX (в рубли) се понижи с 0,3 на сто до 2198,3 пункта, докато индексът RTS (на акциите, които се котират в долари) изтри 2,7 на сто до 1309,4 пункта.