Върховният водач на талибаните Хайбатула Ахундзада, който обикновено страни от публичния живот, присъства днес на събрание на висши духовници в Кабул. Това съобщи заместник-говорителят на правителството, предаде Франс прес.
Ахундзада, който не е бил заснет на видео или фотографиран, откакто талибаните се върнаха на власт през август, и живее затворено в духовния им център – южния град Кандахар, "влезе в залата на събранието", написа в Туитър Билал Карими.
Над 3000 духовници и племенни вождове заседават в столицата от вчера; тридневното съвещание цели да легитимира талибанския режим.
Афганистанският печат от няколко дни обсъждаше евентуалната поява на Ахундзада на тази проява. До момента бяха разпространявани само негови аудиозаписи, чиято автентичност бе невъзможно да се провери чрез независими източници.
На събранието не е разрешено да присъстват жени. Талибаните сметнаха, че това не е необходимо, тъй като те ще бъдат представлявани от мъже – техни роднини.
Талибански източник заяви в началото на седмицата за АФП, че на участниците ще бъде разрешено да критикуват сегашните власти и програмата ще включва деликатни теми като образованието на момичетата, които са обект на дискусии дори в самото движение.