Руският президент Владимир Путин снощи подписа указ за прехвърлянето на руско предприятие на правата по петролно-газовия проект Сахалин-2, в който участват "Шел" (Shell) и две японски компании, предадоха Ройтерс и Франс прес.
"Мицуи енд Ко" (Mitsui & Co) и "Мицубиши корп" (Mitsubishi Corp) притежават общо 22,5 процента от дяловете в проекта в руския Далечен изток, откъдето се доставя втечнен природен газ (ВПГ) главно за Япония.
Малко след руската инвазия в Украйна в края на февруари британският енергиен гигант "Шел" (Shell) реши да се раздели с активите си в Русия, включително с дела си от 27,5 на сто в Сахалин-2, и сега преговаря с потенциални купувачи.
Япония тогава се присъедини към западните санкции, но заяви, че иска да остане в този стратегически проект заради силната си зависимост от вноса на изкопаеми горива. Около 8 на сто от ВПГ, внасян в Япония, се доставя от Русия.
Подписаният от Путин указ предвижда прехвърляне на всички дялове в Сахалин-2 в нова руска компания, учредена от държавата.
Руският газов гигант "Газпром" ще запази сегашния си дял от 50 на сто, докато чуждестранните партньори имат един месец, за да обявят дали желаят да получат дялове в новото дружество, а в такъв случай трябва да получат одобрението на Москва.
Япония проучва внимателно решението на Кремъл и неговото отражение върху вноса на ВПГ от Русия, заяви днес пред журналисти заместник генералният секретар на японското правителство Сеиджи Кихара.
"Мицуи" и "Мицубиши", чиито акции поевтиняха с 6 процента днес на Токийската фондова борса, проучват подробностите от указа и се консултират с японското правителство, съобщиха техни говорители.
В момента Япония преживява големи летни горещини, които поставят на изпитание електрическата й мрежа. Правителството неколкократно предупреди тази седмица за опасност от недостиг на електричество в Токио. Компаниите и гражданите са призовани да ограничат потреблението на ток в продължение на три месеца от днес.