Специалисти от Военноморските сили (ВМС) са унищожили плаваща мина, съобщиха от щаба на флота във Варна.
Сигналът за нея е получен в щаба на ВМС вчера около 15:10 часа от Морския спасителен координационен център. Мината е забелязана на 27 морски мили източно от устието на река Камчия от моторен кораб "Монтерей", плаващ под либерийски флаг.
След извършени изчисления от експерти на Военноморските сили в 15:30 часа са вдигнати дежурният вертолет "Пантер" от морската вертолетна авиобаза "Чайка" и дежурният кораб - базов миночистач "Прибой" от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби. В 17:35 часа екипажът на вертолета открива мината и предава координатите на гранично-полицейския кораб "Каварна".
Бързоходен катер извършва преход до мястото, охранявано от гранично-полицейския кораб. Военните специалисти класифицират мината като котвена, тип "Ям", приведена в бойно положение. В 20:50 часа мината е унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици.
Военноморските сили продължават да поддържат готовност за обследване и противоминни действия, за да осигурят свободното корабоплаване в българските морски пространства, допълват от щаба на флота във Варна.