Преди завършването на най-новия му мегапроект в Лос Анджелис, на Франк Гери е предложен апартамент с поразителна гледка на върха на 45-етажния комплекс Гранд Ел Ей в Банкър Хил. Вместо това избира жилище на по-нисък етаж, но с гледка към прочутата Концертна зала Уолт Дисни, която е на отсрещната страна на улицата. Така архитектът ще може да вижда как двете му творения се допълват.
"Сега Дисни е поставена в контекст", каза той от балкона на апартамента, който гледа към дома на Филхармонията на Лос Анджелис. "За мен сега всичко пасва. Залата Дисни вече не изглежда като нещо привнесено".
Съществуването на Гранд може да е изненада за хората, които не са стигали до центъра на Лос Анджелис по време на пандемията и сега се връщат на работа в офисите на Банкър Хил, където са Театър Амансън, зала Дороти Чандлър Павилион, музеят Броуд.
Работата по Гранд започва през 2018 г. През юли ще бъде открита жилищната кула и 28-етажния хотел Конрад Лос Анджелис. Следващата година се очаква да бъде завършена секцията с магазини и ресторанти с гледка към концертната залата Уолт Дисни.
Роденият в Канада архитект Гери, който е на 93 години, е известен със своите "майсторски причудливи" проекти, както ги определя "Аркитекчъръл дайджест", като Златната риба в Олимпийското село в Барселона, сградата на музея Гугенхайм Билбао, "Танцуващата къща" в Прага, Чехия.
По-голямата част от жилищата и обектите в Гранд ще са за по-заможни хора, но идеята е обществените пространства в комплекса да носят наслада на всички посетители. В Гранд ще има площад с пространства за почивка и ще се организират културни събития като концерти със свободен достъп.