Световният младежки камерен оркестър с диригент Дамиано Джурана и солист Светлин Русев гостува на сцената на зала "България" на 2 юли. С това събитие тържествено закриват 53-ите "Софийски музикални седмици", съобщават от екипа на международния фестивал.
Бургас е първият град, в който музикантите ще изнесат един от двата си концерта у нас. Музиката е предимно от италиански композитори - Верди, Паганини и Бизе/Сарасате.
"Ще имаме удоволствието и възможността да чуем камерния състав от най–талантливите млади музиканти по света, заедно със световно известния маестро на цигулката Светлин Русев, който притежава изключително широк репертоар, вариращ от барока до съвременната музика и популярните жанрове. Паметни са и неговите изпълнения на музика от български и славянски композитори", разказват организаторите.

Името на маестро Дамиано Джурана се свързва със Световния младежки оркестър - WYO, който той създава през 2001 г. В основата му е залегнала новаторската идея да твори музика, съчетавана с отдаденост към изкуството и социалните каузи, прилагайки своя голям преподавателски и артистичен опит.
Оркестърът е съставен от най-добрите студенти от консерватории, академии и университети, представящи петте континента. Включва над 400 музикални институции от цял ​​свят. В художественото му ръководство присъстват представители на "Моцартеум"  в Залцбург, на "Тринити колидж" в Лондон и Висшето училище в Тросинген.

В настоящия момент към проекта на Световния младежки оркестър е включен и маестро Светлин Русев, който е професор в престижната Haute École de Musique, в Женева. Преди това, в продължение на 10 години, преподава в Националната висша консерватория, в Париж. Той прави майсторски класове по цигулка и камерна музика по целия свят. Паралелно с това, последователно е артистичен съветник на Софийска филхармония, а в настоящия момент - и артистичен съветник на международния фестивал "Мартенски музикални дни“ в родния си град Русе.