Колкото и далече в бъдещето да е времето, когато бихме могли да се заселим на Марс, хората вече се подготвят за този момент. Mars One прави селекция на желаещите да участват в полета, който ще заведе първите хора на Червената планета през 2022 година.
В същото време Mars Society е в процес на сформиране на екипаж от шестима души за най-амбициозния си проект до момента, пише Motherboard. Организацията ще изпрати екипажа на пустия полярен остров Девън, намиращ се на 1300 километра от Северния полюс. Мисията се нарича Mars Arctic 365 и ще продължи една година.

Двеста души са заявили желание да участват в планираната да започне през август мисия. Mars Society е избрала 62 полуфиналисти от 17 държави. Проверка на сайта на организацията показва, че сред тях е и морският инженер от Варна Красимир Ангелов. Предстои свеждането на избора до три екипа от по шест човека, които ще бъдат изпратени за по две седмици на канадския остров. Най-добрият отбор ще реализира едногодишната мисия.

Най-голямата забележителност на Девън е метеорен кратер, който придава на местността подходящ облик. Температурите са сравними с тези на Марс и няма почти никаква растителност, а единствените му посетители са полярните мечки.
Шестчленният екипаж ще носи космически скафандри всеки път, когато излезе извън и ще провежда лабораторни изследвания, подпомаган от “наземен” екип, намиращ се в Съединените щати. Според основателя и президент на Mars Society Робърт Зубрин това ще бъде “генерална репетиция за мисията на Марс”.

Един от важните въпроси, на които проектът ще търси отговор е колко вода ще е необходима на истинската мисия до Червената планета. Количеството вода, което първите заселници на Марс ще трябва да вземат със себе си ще бъде определящо за мощността на изстрелващата ракета.