Властите в Брюксел премахнаха днес мраморен бюст на генерал Емил Стормс от градска градина, за да го предадат в музей като част от усилията за деколонизация на общественото пространство, съобщиха местни медии.
Предвижда се бюстът да бъде изпратен в Кралския музей за Централна Африка, но директорът на институцията уточнява, че скулптурата няма стойност, за да бъде изложена в зала, и изглежда ще остане на склад. През 2020 г., в разгара на протестите, последвали убийството на Джордж Флойд в САЩ, паметникът бе залят с червена боя.
Генерал Стормс участва в колонизирането на Белгийско Конго и пише в дневника си през 1884 г., че е обезглавил местен разбойник. Днес кметът на район "Иксел" Христос Дулкеридис, където стоеше бюстът, отбелязва, че общественото пространство е на всички и че генералът е бил известен само защото е бил жесток.
Улиците и паметниците ни разказват истории, а от нас зависи кои истории оценяваме и предаваме на следващите поколения, посочва той. Кметът допълва, че мястото на бюста е в музей, където да бъде разположен в съответния исторически контекст.
Новината за свалянето на бюста се вписва в поредица стъпки, предприети от Белгия през последните две години за преоценка на колониалните времена. Белгия и Конго отбелязаха наскоро тържествено годишнината от обявяването на независимостта на африканската страна.