Председателката на Надзорния съвет на косовската разузнавателна служба /КИА/ Ганимете Муслиу съобщи, че обстановката в Косово като цяло е стабилна, но най-крехка е тя в населените предимно със сърби общини в северно Косово, където Сърбия е ангажирала свои нелегални механизми за проследяване на действията на структурите за сигурност на Косово, съобщава вестник "Коха".
Ганимете Муслиу, която говори пред парламентарна комисия след представянето на доклад на директора на КИА Петрит Айети, каза, че чрез структурите си Сърбия полага усилия да повиши готовността на местните сърби в случай на напрежение.
"Смятаме, че обстановката в Косово като цяло е стабилна, като най-крехка е тя в четирите общини на север, заради намесата на Сърбия и засилените действия на незаконни структури, престъпни групи и различни радикални организации. За съжаление, чрез структурите си Сърбия полага усилия да увеличи готовността на местните сърби за ескалация на ситуацията в Косово", каза тя.
Муслиу каза пред журналисти, че инвестициите от Сърбия са нарастваща заплаха, защото се инвестира в сръбски криминални групи в Косово.
Въз основа на разузнавателни данни КИА е информирала парламентарната комисия за действията на сръбските структури, че през следващия месец може да нарасне нивото на заплахи от Сърбия.
Сръбският президент Александър Вучич заяви след срещата си с европейския посредник Мирослав Лайчак снощи, че дейстивята на Прищина имат за цел да прогонят сърбите от Косово и добави, че според него се планира нахлуване в северно Косово най-късно до 1 октомври.