Инициативен комитет (ИК) внесе подписка в парламента за връщането на възможността за гласуване и с хартиена бюлетина, потвърдиха за БТА от пресцентъра на Народното събрание (НС).
От ИК "Консервативно-патриотично движение" са събрали 110 438 подписа на български граждани за две седмици - физически и онлайн, съобщи Недялко Недялков от ИК пред медиите в кулоарите на НС. По думите му за събирането им са получили помощ и от политически партии - ГЕРБ, ДПС и активисти на БСП. От комитета заявиха, че, ако не бъдат чути, ще започнат събирането на подписи за национален референдум против задължителния машинен вот. Недялков уточни, че могат да разширят въпросите от референдума и с темата за еврото и за Република Северна Македония.
След внасянето на подписката от ИК обявиха, че ще разговарят с политическите сили в НС. Николай Бареков от ИК каза, че са получили отказ за диалог от "Продължаваме Промяната", срещнали са се с ГЕРБ, макар и в кулоарите, и са били приети от ДПС. По думите му предстоят срещи с БСП и с "Възраждане".
При приемането на седмичната програма вчера не бе прието в дневния ред да влезе проектът на "БСП за България" за промени в Изборния кодекс, с което да бъде върната хартиената бюлетина като възможност за гласуване наред с машинния вот.
Според чл. 52 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление органите, до които е отправена подписката за национална гражданска инициатива, са длъжни да разгледат направените предложения и в тримесечен срок от връчването на подписката да обявят своето решение и мерките за неговото изпълнение на своите интернет страници, в един национален ежедневник и по обществените електронни медии.