Баскетболният клуб Евробаскет (Благоевград) обяви включването си в Българската баскетболна лига (ББЛ) Б група – третото ниво на мъжкия баскетбол в страната. Амбициите са клубът да се развива постепенно и да достигне до елита – Националната баскетболна лига за мъже.
Старши треньорът на отбора Никола Хаджиев изрази щастието си от предстоящото ново предизвикателство. „Щастлив съм, че се сбъдна една моя мечта – да има мъжки баскетболен отбор в Благоевград. Тимът ще е съставен от юноши старша възраст. Момчетата ще имат възможност да натрупат опит и да бъдат подготвени за срещите в тяхната възрастова група в първенството, тъй като там мачовете са малко. Според мен всяко дете има талант и иска да се изяви“, коментира Хаджиев, който е един от тримата треньори, които работят в клуба, но плановете са да бъдат привлечени и други специалисти. В БК Евробаскет тренират момчета от 8 до 19 години, както и момичета в две възрастови групи.
Благоевградският клуб разчита на финансовата подкрепа на спонсора Георги Спасов, с чието дарение от 100 хиляди лева ще бъде направен ремонт на зала „Пирин“, където ще тренират състезателите. До месец и половина ще бъде извършена подмяна на настилката, ще бъдат сменени кошовете, ще бъдат монтирани и допълнителни кошове, предстои подмяна на скамейките, поставяне на ново електронно табло, както и ремонт на прозорците. Мъжкият отбор обаче ще играе мачовете си от първенството в по-голямата зала „Скаптопара“.
„С Ники Хаджиев работим заедно вече две години. Благодаря му, че успя да запази баскетбола в Благоевград. Стъпката сега е да направим мъжки отбор. Ремонтът на залата започва още от другата седмица. Повече от 20 години не е пипано нищо по нея“, заяви Спасов.
Хаджиев увери, че срещата с по-опитни отбори ще е полезно за по-младите му играчи. „Момчетата трябва да се сблъскат с такива противници, за да видят как се играе мъжки баскетбол. Целта е тези деца да бъдат обиграни и да имат самочувствие, да се развиват. Наясно сме, че ще ни бъде тежко, но никъде не е лесно“, каза треньорът.
„Знаем, че отговорността, които имаме сега ще е по-голяма. Ние трябва да докажем, че наистина се развиваме в правилна посока. Ние се стремим да изграждаме нашата структура постепенно и стъпка по стъпка“, добави той.
„Всеки, който иска да развива баскетбола и да работи е добре дошъл. Но аз лично не толерирам да се живее на гърба на баскетбола. Наясно съм, че първата година не може да искат високи спортни постижения. Моето желание е децата, които имат талант, да могат да останат в Благоевград. Имам търпение и моята цел е да направим отбор, който да играе в най-високо ниво на баскетбола в България“, коментира още Георги Спасов.