Компания за развитие на туризма, „Travel Begins at Home“ (TBAH), разкри програмата и плановете за тазгодишния Празник на царевицата Naija.
Основател и организатор на фестивала, чийто дебют бе през 2021 г., е г-жа Олубунми Акиниеми, предаде специално за БТА нигерийската агенция НАН.
Празникът на царевицата Naija е възможност да се покаже царевицата като местна и стабилна храна в повечето африкански домове.
Акиниеми каза, че тазгодишният празник ще се проведе в „The BoardWalk Event Centre“ на остров Виктория, Лагос на 9 юли.
Тя каза, че в светлината на прожекторите по време на празника ще бъде туристическата индустрия, развитието на селскостопанския сектор чрез идентифициране на веригата на принадена стойност за царевицата, създаване на бизнес и инвестиционни възможности около основната храна.
„Целта на събитието е да популяризира агротуризма като нова форма на туризъм, която е много слабо развита в този регион.
„Също така искаме в селското стопанство да участват по-млади хора и да подкрепят Целите за устойчиво развитие (ЦУР) за изкореняване на бедността и за продоволствената сигурност.
„Имаме мечта да създадем нови туристически атракции за Нигерия и Африка като цяло. И така, представяме нашето водещо събитие, наречено „Празник на царевицата Naija“, което възнамеряваме да развием и предложим по световен стандарт, за да привлечем посетители от цял ​​свят. То ще даде възможност на семейства и приятели да се отпуснат и да се забавляват, докато се провеждат поредица от събития“, каза Акиниеми.
Акиниеми каза също, че се очаква в празника да се включат фермери, туристически консултанти, пътешественици, художници и кулинари.
Тя каза, че акцентите на еднодневния фестивал включват прожекция на филми, дискусия, разговори и множество ястия от царевица.
Акиниеми добави, че ще има състезания по ядене, по готварско повръщане и по танци с много подаръци.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с агенция НАН)