С валсове, конкурс за най-добра саламура от риба, демонстрации с джетове и концерт на духов оркестър „Виво Монтана“ тази вечер в Лом се отбелязва Международният ден на река Дунав, съобщиха от местната община.
Празникът е организиран от Местна инициативна група (МИГ-Лом) и община Лом. Той се провежда на брега на река Дунав и започна в 16 часа с парад на мажоретки и фанфарни оркестри. Кметът на Лом д-р Георги Гаврилов поздрави участниците и гостите на събитието, след това бяха открити няколко изложби и имаше ревю с дрехи от рециклирани материали, награждаване на победителите в кампаниите за разделно събиране на отпадъци „За чиста околна среда” и „Хартиена надпревара“ и демонстрация по майсторско каране на джетове в река Дунав.
Детски балетен състав танцуваше на валса „На хубавия син Дунав“ от Йохан Щраус. Майстор-готвачи от Лом и региона се състезаваха в кулинарния конкурс за най-вкусна ломска рибена саламура, а деца приготвяха сладкиши и соленки на открито. По-късно тази вечер празникът продължава с концерти на духов оркестър „Виво“-Монтана и на вокалиста на Д2 Деян Каменов. Той ще завърши късно вечерта с пускане на запалени фенери на желанията от брега на река Дунав, уточниха от общината в Лом.