„KfW“, германската банка за развитие, казва, че нейното партньорство с наскоро стартиралата банка за развитие на Гана („DBG“), ще осигури така необходимата подкрепа на сектора на малките и средните предприятия (МСП), предаде специално за БТА ганайската агенция ГНА.
Тя също така ще насърчи устойчивото развитие на ганайската икономика въз основа на подобен на своя модел.
Партньорството, сключено през декември 2021 г., бе създадено, за да даде възможност на „DBG“ да осигури дългосрочно финансиране за частния сектор, по-специално за МСП в агробизнеса, промишлеността, услугите с висока стойност и секторите на информационните технологии.
Чрез тази подкрепа „KfW“, органът на германското правителство за финансиране на развитието, ще помогне на МСП да инвестират в производство, за да запазят и създадат работни места за младите хора в страната.
От името на германското правителство „KfW“ предостави 46,5 милиона евро под формата на заем с изгодни условия.
Освен това на „DBG“ се предоставя безвъзмездна помощ от 3 милиона евро за техническа помощ в подкрепа на МСП.
Моделът, който „KfW“ поддържа в Гана, е подобен на този, който прилага и за бизнеса в Германия.
Въз основа на този модел „KfW“ отпуска заеми на „DBG“, която от своя страна ще отпуска заеми на участващи финансови институции (PFI) или търговски банки, които накрая ще отпускат заеми на МСП.
Коментирайки партньорството, директорът на офиса на „KfW“ в Акра Арнд Вирхайм каза: „KfW“ предприема финансово сътрудничество от името на германското правителство и смятаме, че „DBG“ като национална банка за развитие в Гана е най-подходяща за подкрепа на МСП, " каза той.
„Много сме щастливи да приложим нашия модел с ганайските ни партньори тук, в Гана. Историята показва, че в продължение на 70 години моделът „KfW“ е много успешен в изграждането на солидна основа от малки и средни предприятия, която е необходима на всяка силна икономика и това е, което се опитваме да направим в Гана. „KfW“ подкрепя „DBG“ по пътя към по-устойчив и динамичен социално-икономически растеж в Гана, който ще доведе до създаването на повече работни места."
„От тази гледна точка, надяваме с нашата подкрепа за „DBG“, можем да се развиваме и да дадем повече живот на Партньорството за реформи и инвестиции, което правителствата на Гана и Германия подписаха преди няколко години, където „DBG“ ще бъде много силен стълб . Надяваме се, че „DBG“ ще бъде успешна, тъй като „KfW“ беше успешна през последните 70 години в Германия.”
През годините Германия предостави широка подкрепа на правителството на Гана чрез финансово и техническо сътрудничество.
Подкрепени бяха три критични области. Едната област е енергетиката. Втората е управлението, а третата е устойчивото икономическо развитие.
Г-н Вирхайм обясни, че „в рамките на този трети стълб ние се опитваме да подкрепим достъпа до финансиране в Гана; за подкрепа и финансиране на МСП чрез финансовия сектор и „DBG“ като нов фокус за нас в Гана се опитва да направи това“.
Подкрепата на „KfW“ за „DBG“ обаче е обширна и не само в областта на финансирането и техническата помощ.
В рамките на подкрепата на „KfW“ за „DBG“ има вградена структура на управление, отразяваща най-добрите международни практики. Тя има за цел да гарантира, че очакваната подкрепа за МСП не среща никакви усложнения или блокаж.
Това е възможно, защото „KfW“, заедно с други партньори за развитие като Световната банка и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), участва още от самото начало в структуриране на управлението на „DBG“.
Според Арнд Вирхайм „имаме изградена цялостна система за наблюдение и докладване, която правим за всички наши проекти, както и специално за „DBG“, което също е много важно за нас. Ежегодно правим преглед на напредъка на Гана от нашия щаб, за да видим как и накъде върви проектът.“
„Очакваме няколко неща и едно от тях е да имаме близка организация в Гана, която работи подобно на „KfW“, за да можем да работим на едно и също ниво. Имаме обща цел и имаме подобна структура. За нас е важно да се прилагат много амбициозните политики и механизми за подкрепа на МСП, но не само - нуждаем се от партньор като „DBG“, за да растем заедно и да подкрепяме Гана.”
„KfW“ е основана през 1948 г. след Втората световна война. Развитието на „KfW Group“ е тясно свързано с икономическото развитие на Германия.
От основаването си и в съответствие със своята мисия „KfW“ подкрепя промяната и насърчава насочени към бъдещето идеи - в Германия, Европа и по целия свят.
Тя е една от най-големите национални банки за развитие в света и от 2018 г., третата по големина банка в Германия по баланс. „KfW“ е една от водещите насърчителни банки в света и е поела ангажимент да подобрява икономическите, социалните и екологичните условия на живот по целия свят от името на Федерална република Германия.
(Новина, избрана от ГНА за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)