Китай не е противник на НАТО, но представлява сериозно предизвикателство, заяви днес генералният секретар на Организацията на Северноатлантическия договор Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.
"Сега сме изправени пред ера на стратегическа конкуренция. . . Китай увеличава значително своите сили, включително ядрените си оръжия, тормозейки своите съседи, включително Тайван", каза Столтенберг на пресконференция в края на втория ден от срещата на върха на НАТО в Мадрид. Той обобщи, че "Китай не е наш противник, но ние трябва да сме наясно за сериозните предизвикателства, които той отправя".
НАТО планира да засили своето сътрудничество с партньорите си от Индийско-Тихоокеанския регион, заяви Столтенберг, цитиран от ДПА.
Като конкретни сфери той посочи киберсигурността, морския транспорт, технологичното развитие и борбата с климатичните промени.
"Нарастващата агресивност на Китай и неговите политики на принуда имат последици за сигурността на нашите съюзници и партньори", подчерта Столтенберг.
Той изброи като страни партньори на НАТО от Индийско-Тихоокеанския регион Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и Япония. Тези държави за първи участват в среща на върха на организацията, обърна внимание Столтенберг.
Форумът в Мадрид завършва утре.