Белгийският оператор на газова мрежа „Fluxys“ и енергийната компания „Equinor“ проучват възможността за изграждане на 1000-километров подводен тръбопровод за въглероден диоксид от Белгия до Норвегия, предаде специално за БТА белгийската агенция Белга, цитирайки съобщение на двете компании.
Тръбопроводът ще позволи въглероден диоксид от промишлеността да бъде транспортиран от белгийското пристанище Зебрюге до Норвегия, където ще се съхранява в депа в Северно море край норвежкото крайбрежие.
В Зебрюге подводният тръбопровод ще бъде свързан с тръбопроводи за транспортиране на въглероден диоксид на сушата, които „Fluxys“ възнамерява да построи. Въглеродният диоксид от съседните страни също може да бъде транспортиран чрез тръбопровода до норвежките складове. Въглеродният диоксид може да пристигне в Зебрюге и с кораб, но се обмислят и разклонения на тръбопровода към пристанището на Дюнкерк и към други страни в Северозападна Европа.
Все още се проучва доколко осъществим е проектът, предложен от „Fluxys“ и „Equinor“. Компаниите планират да вземат решение за проекта през 2025 г. Ако бъде инвестирано в проекта, тръбопроводът трябва да бъде готов за експлоатация до 2030 г. Той ще може да транспортира от 20 до 40 милиона тона въглероден диоксид годишно.
Двете компании определят ​​проекта като "решение за мащабна декарбонизация в Северозападна Европа".
„С нашите солидни и допълващи се познания и опит, ние предлагаме надеждно и ефективно решение за транспортиране и съхранение на въглероден диоксид за широк спектър от емитери в Северозападна Европа“, казва шефът на „Fluxys“ Паскал де Бак, цитиран в прессъобщение.
„Това е от съществено значение за постигането на целите за климата и за дългосрочната устойчивост на икономиката.
Принципът за улавяне и съхранение на въглерод е един от начините за намаляване на емисиите на въглероден диоксид и за постигане на целите за климата.
(Новина, избрана от агенция Белга за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)