Германия и Нигерия се споразумяха за връщането на бенински бронзови фигури, предаде ДПА.
Представители на двете държави са постигнали договорка за артефактите. Те са заграбени от британците по време на колониалната епоха, след което попадат в музеи в Европа и САЩ. 
В петък е планирано да бъде подписан и меморандум за разбирателство в Министерството на външните работи в Берлин, който ще създаде условия за прехвърлянето на собствеността.
Около 1100 артефакти от двореца на бившето кралство Бенин, който в момента принадлежи на Нигерия, се намират в музеи в Германия. Повечето от бенинските бронзови фигури са донесени в Европа, след като заграбени от британците през 1897 г.
Постигнатата договорка може да доведе до връщането и на други незаконно взети културни ценности, заяви нигерийски представител пред ДПА. 
Германското решение е оказало влияние върху други музеи, университети и общества, е мнението на генералния директор на нигерийската Национална комисия за музеите и паметниците Аба Тияни.
Според него в момента се водят преговори във Великобритания и САЩ, като някои от тях вече са в напреднал етап. Тияни дори посочи Британския музей в Лондон и нюйоркския "Метрополитън". 
Инес де Кастро, директор на музея "Линден" в Щутгарт, споделя същото мнение. "Така ще се даде тласък на процеса и в други страни, след като Германия действа по този начин", каза тя след среща с Аба Тияни.