На официална церемония ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. д-р Димитър Димитров откри изцяло реновирания блок 55 "Г" на студентските общежития на УНСС. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.
Блок 55 "Г" е първият от трите блока на УНСС, който беше изцяло ремонтиран със средства, отпуснати с постановление 219 на Министерския съвет от 17 август 2020 г., което включва подмяна на всички инсталации - ВиК, електро- и топлоснабдяване, асансьорни уредби, абонатни станции, подмяна на всички подови настилки и врати, ремонт на покрива, подмяна на дограма и поставяне на топлоизолация. Подменени са всички мебели, стенните и таванни покрития във всички помещения, или всичко, което може да бъде реконструирано и модернизирано, е изпълнено.
Специален гост на събитието беше посланикът на Китайската народна република Дун Сяодзюн. УНСС има дуална бакалавърска програма с Университета за чуждестранни науки в Тиендзин (TFSU) в Китай. През новата учебна година, част от китайските студенти по програмата ще бъдат настанени в реновираното общежитие.
"Искам да благодаря на всички, които направиха възможно това събитие да се случи, на Студентския съвет, на дирекцията "Управление на собствеността" и на дирекцията "Обществени поръчки", на Министерството на образованието и науката", каза проф. д-р Димитър Димитров и подчерта, че "докато се правеше ремонтът имаше доста затруднения - пандемия от COVID-19, проблеми с финансирането, няколко пъти избори, но благодарение на общите ни усилия, успяхме да се справим с всички предизвикателства". Всичко това го правим в името на нашите студенти, за да могат да живеят в по-добри битови условия, те го заслужават, затова днес за мен е огромно удоволствие да открия изцяло реновирания блок 55 "Г" на студентските общежития на УНСС, каза ректорът.
"Много ми е приятно да присъствам на днешната церемония. Преди всичко това отразява доброто сътрудничество между Китай и България в областта на образованието. Между УНСС и Университета за чуждестранни науки в Тиендзин (TFSU) има много добра дуална бакалавърска програма. Това означава, че завършването на ремонта на тази сграда има връзка с китайската страна и се надявам, че в бъдеще ще видим китайски студенти, които да живеят тук", заяви посланик Дун Сяодзюн и отбеляза, че в Китай има поговорка, че доброто настаняване, привлича повече таланти. "Мисля, че тази хубава сграда ще предостави по-качествен живот и със сигурност ще привлича повече студенти да учат в УНСС. Накрая искам да пожелая повече добри резултати на сътрудничеството между Китай и България в различни области, включително в областта на образованието и приветствам всички български студенти да дойдат в Китай", каза посланикът
Средствата за ремонта на блока са отпуснати от Министерският съвет с активното съдействие на Националното представителство на студентските съвети по програмата за ремонти на студентските общежития. Това е целево финансиране от над 10 млн. лева за основен ремонт на блокове блокове 55 "В", 55 "Г" и 61 "А".