Финландските учени заедно с естонските си колеги разработиха нов метод в медицината, благодарение на който можем да разберем дали в близките пет години ще си отидем от този свят заради някоя болест. И всичко това само с един кръвен анализ. Експертите са наблюдавали над 17 000 доброволци в продължение на няколко години. Всички данни са били внимателно проучени. В крайна сметка е установено, че има четири общи съединения, които "прогнозират" смъртта.
Въз основа на кръвния анализ финландските учени са свързали риска от внезапна смърт с редица биомаркери : концентрацията на лимонена киселина, ниво на албумин, ниво на липидния метаболизъм и нивото на алфа - 1 - кисел гликопротеин. Въпросните показатели присъстват в кръвта на всяко лице. Това изследване позволява да се твърди, че относителното количество на тези компоненти е от решаващо значение и те се променят в зависимост от риска от смърт от различни заболявания.
Учените се надяват, че откритието им ще спаси живота на много хора. Въпреки това, някои от колегите им изразяват съмнения относно надеждността на методиката.