Двадесет и първата Лятна научна сесия на Юридическия факултет на Варненския свободен университет (ВСУ) „Черноризец Храбър“ ще се проведе на 1 и 2 юли. Тя ще бъде открита на 1 юли в 10,00 ч. в Аула Максима на университета. Събитието е под знака на 30-годишнината от създаването на учебното заведение, съобщиха от Варненския свободен университет .
По традиция лятната научна сесия на Юридическия факултет се провежда в три направления: "Правни науки", "Сигурност и безопасност" и "Психология". Тази година темите са "Правото като изкуство за доброто и справедливото”, "Гражданска сигурност за обществото” и "Приложна психология - възможности и перспективи".
С особен интерес се очакват пленарните доклади. Проф. д-р Петър Христов, ректор на Варненския свободен университет, ще представи темата “За научната картина на сигурността в света като инструмент на политиката за мир и стабилност”, проф. д.н. Людмил Георгиев ще говори за съвременния цивилизационен сблъсък или проблематизирането на смисъла, а проф. д-р Иво Христов ще изнесе доклад “Краят на една епоха”, разказват от университета.
Темите на конференцията провокираха интереса на участници от висши училища и научни организации от България, Израел, Казахстан, Кипър, Турция, Русия и Полша, които са подготвили над 100 научни доклада. Страната ни ще бъде представена от учени, изследователи, докторанти и студенти от ВСУ "Черноризец Храбър", ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", УниБИТ, Бургаския свободен университет, Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, ПУ „Паисий Хилендарски“, СУ „Св. Климент Охридски“, УНСС, Югозападния университет „Неофит Рилски“ и др.
На събитието са поканени представители на Министерство на правосъдието, МВР, съдебната власт, Община Варна, директори на училища, на центрове за психично здраве и др. Катедра "Психология" ще посрещне проф. д.пс.н. Сава Джонев - председател на  Управителния съвет на Дружеството на психолозите в България.