Габровци ще гледат три дни избрано кино от "София филм фест", а прожекциите започват утре. Селекцията на „София филм фест" в Габрово и тази година е специална и включва два емблематични български филма, които ще бъдат представени от техните автори. Прожекциите в градската зала „Възраждане” ще продължат три дни. Филмите са седем, съобщиха от пресцентъра на общината, която организира гостуването на фестивала.
Първата прожекция е  на 30 юни в 18:00 часа с най-новия филм на Драгомир Шолев – „Рибена кост“. Той е получил наградата на гилдия „Критика“ към Съюза на българските филмови дейци (СБФД)  за най-добър балкански филм. Третият пълнометражен филм на Драгомир Шолев е българо-румънски, реализиран от  продуцентите Росица Вълканова и Ада Соломон.
Сюжетът проследява девет драматични истории, огледали се в окото на умиращ делфин, открит случайно на брега на морето. Девет  ситуации, в които хората са притиснати да реагират, ала те са объркани, изплашени, всеки потънал в своите грижи и проблеми,  девет гледни точки към един абсурден свят, в който хората са като умиращия делфин – и никой не знае как да се погрижи за него, посочиха от общината.
Сценарият на „Рибена кост“ е на режисьора Емануела Димитрова и Георги Мерджанов. Оператор е Ненад Бороевич, музиката е дело на Никола Груев – Kottarashky. Ролите са разпределени между Деян Донков, Сузи Радичкова, Валентин Андреев – Рафе, Мариана Антонова, Мария Суфиева, Глория Петкова, Ели Колева и много други. „Рибена кост“ е удостоен с наградата на СБФД за най-добър филм на фестивала на българския игрален филм „Златна Роза“ 2021, както и с приза за операторско майсторство.  От общината допълниха, че габровци ще се срещнат с част от екипа на филма, а творците ще бъдат на разположение за разговор след края на прожекцията.
Същата вечер  в 20:30 часа ще бъде прожектиран филмът  „Човекът, който продаде кожата си“  на режисьорката Каутер Бен Хания. Историята проследява пътешествието през Европа и моралните проблеми, пред които се изправя млад, чувствителен и импулсивен сириец. За да избяга от войната и да живее с любовта на живота си, той се съгласява един от най-ярките модерни художници да татуира гърба му. Превръщайки тялото си в престижно произведение на изкуството, емигрантът ще открие, че решението му може да означава всичко друго, но не и свобода. Филмът с участието и на Моника Белучи е получил наградата за най-добър актьор в програмата „Хоризонти“, Венеция 2020.
През втория фестивален ден - 1 юли (петък), в 18:00 часа, габровци могат да гледат най-новата творба на грузинския режисьор Леван Когуашвили „Брайтън 4“. Филмът е копродукция между Грузия, Русия, България и САЩ, с подкрепата на „Национален филмов център“. Прожекциите продължават в 20:00 часа с „Рицари на справедливостта“ на сценариста и режисьор Андерс Томас Йенсен и с актьора Мадс Микелсен. 
В третия фестивален ден - 2 юли (събота) е традиционният киномаратон. Началото е в 11:00 часа с прожекция на „Как се научих да летя“ – най-новият филм на сръбския режисьор Радивое Андрич, добре познат на българските зрители с хитовете „Светкавици“  и „Когато порасна, ще стана Кенгуру“. Проектът е създаден по награждавания роман на известната детска писателка Ясминка Петрович. „Как се научих да летя“ е съвместна продукция между Sense Production (Сърбия), Kinorama (Хърватия), Арт Фест (България) и Silverart (Словакия). Във филма има и българско участие – в актьорския екип е Стефан Щерев, звукорежисьор е Момчил Божков, художник-гримьори са Петя Симеонова и Атанас Темнилов. 
В 18:00 часа е един от най-обсъжданите български филми на последните няколко месеца – „Второто освобождение“ на режисьора Светослав Овчаров и съсценаристката Евелина Келбечева, които са и продуценти. Той е изграден изцяло от хроники и документи, голяма част от които се показват за пръв път, а документалният разказ проследява факти, свързани със съветската окупация на България от есента на 1944 до зимата на 1947, която предизвиква най-големия политически, финансов и нравствен прелом в новата българска история. Продукцията е на „Омега филмс“ и държавната агенция "Архиви", с помощта на Министерството на образованието и науката и Югозападния университет „Неофит Рилски“. Гости на Габрово ще са авторите на филма Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които ще се срещнат с публиката и ще бъдат на разположение за разговор след края на прожекцията.
Програмата на 13-ия "София Филм Фест" завършва с прожекция в 20:00 часа на филма „Мрак“ - най-новата творба на сръбския режисьор Душан Милич, копродукция между Сърбия, Дания, Италия, България и Гърция. „Мрак“ е въздействащ психологически трилър, като историята е директно свързана с последиците от войната в Косово, но със своята условност и метафоричност разказът придобива универсално звучене.
Тринадесетото издание на „София филм фест" се реализира с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas и националния фонд „Култура“. Община Габрово беше сред първите партньори на "София филм фест", с които преди повече от десетилетие започна инициативата за филмовия фестивал и постепенно тя се превърна в традиция, като пандемичната среда и обстоятелствата не попречиха на екипа да предложи качествено кино през 2020 и през 2021 година.
Цената на билета е 4 лева, а абонаментната карта за всички прожекции е 19,60 лева, съобщиха от пресцентъра на общината, която организира гостуването на фестивала.