Градската художествена галерия във Варна получи ценно дарение от един от художника Милко Божков, съобщиха от културната институция. Подаръкът е картина от изключително успешния проект на твореца с поета Борис Христов, наречен „Салонът на природата“.
Експозицията, свързала картини на художника с текстове на поета, бе подредена в галерията през месец май. Няколко дни след откриването й, Милко Божков съобщава на професионалния екип на институцията решението си да дари своята най-мащабна като формат картина от изложбата. Творбата е 200 на 300 сантиметра. В голямо черно пространство, изградено с богати и разнообразни пластически жестове, е обособена енигматична зона, в която просветват по-интензивни цветове – като спасителен остров на духа, надежда в безкрайния мрак.
Дарението на Милко Божков е безценно за колекцията на Варненската галерия, която не притежава много негови творби. В постоянната й експозиция са показани няколко негови картини като „Не тъгувай“ и голямоформатната „Реплика по Микеланджело". Представена е и пространствената творба „Картината“, в която с женски торс участва и Ванко Урумов. Тя е първата официално показана в изложба художествена инсталация в нашето съвременно изкуство.