За поредна година казанлъшкото сдружение с нестопанска цел „Младежки център за развитие (МЦР) Взаимопомощ“ организира почистване на язовир Копринка. Това съобщи за БТА председателят на организацията инж. Мария Славова. Инициативата ще се осъществи на 3 юли от 9:30 часа, като сборният пункт за всички желаещи да се включат е пред чешмата на стената на язовира до ресторант „Златната котва“.
Инициативата е част от дългогодишния проект на сдружението „Еко фестивал Казанлък“, който тази година се организира по проект „По-зелена Европа“ на програма „Европейски корпус за солидарност“, обясни Славова. "От 2011 година почистваме язовира с помощта на доброволци. Тогава събрахме около три тона отпадък и забелязахме, че с годините това количество намалява", коментира тя и добави, че тази година от екипа са огледали района и смятат, че отново е генериран много такъв. Мария Славова посочи, че партньори на сдружението в тази инициатива са „Еконт Експрес“ ООД – Казанлък, а изнасянето на събраните отпадъци ще бъде осъществено със съдействието на Общината.
Тази година сдружението организира „Еко фестивал Казанлък“ за 12-и път. Мария Славова напомни, че началото на дейностите по фестивала беше поставено на 21 юни с организирания от доброволците уличен музикален фестивал, който се състоя пред офиса на организацията на улица „Искра“ в Казанлък. Идеята за тази инициатива беше на Люсил от Франция, Клаудия от Австрия и Мария от Украйна, а поводът беше настъпването на астрономическото лято. 21 юни е и световен ден на музиката, познат още като „La Fête de la Musique“ във Франция, а доброволците решиха да организират тази инициатива за пръв път в Казанлък, обясни Славова. В музикалния фестивал се включиха много групи и изпълнители, които събраха многобройна публика с акустични изпълнения на известни български и чужди песни.
В организацията на „Еко фестивал Казанлък 2022“ ще участват доброволци на сдружението от различни страни, обясни Славова. Програмата ще включва редица събития, насочени основно към популяризиране на екологосъобразния начин на живот, посочи тя. Ще бъдат представени добри практики от различни държави, както и други дейности на МЦР "Взаимопомощ", а пълната програма ще бъде готова съвсем скоро, посочи тя.