Подготовката на националния отбор на Австралия за участие в първото зимно Световно първенство по футбол в Катар се отразява и на местния шампионат. От Футболната федерация на Австралия (ФФА) обявиха, че първенството за сезон 2022/2023 на 7-и октомври с надеждата, че селекционерът Греъм Арнолд ще има повече време за подбор на състава.
Миналата година първенството в Австралия започна през ноември, а през 2020-а дори през декември. Но сега Световното първенство в Катар ще стартира на 21-и ноември и това принуждава хората в Австралия също да изтеглят своя шампионат.
Австралия си гарантира място на Мондиал 2022 след два плейофа и попадна в група D на първенството заедно с Дания, Тунис и актуалния световен шампион Франция.
"Има няколко много важни момента във футбола, които трябва да бъдат капитализирани в следващите 12-18 месеца. И те могат да бъдат повлияни от участието на Австралия на Световното първенство, заяви изпълнителният директор на ФФА Джеймс Джонсън.
Сезонът в А-лигата, както се нарича местното първенство, ще бъде прекъснат по време на самия Мондиал и след това още един път през март 2023-а година. Големият финал за титлата ще се състои в последния уикенд на месец май.
Също така Лигата обяви, че женското направление ще се увеличи от 10 на 12 отбора в рамките на следващите две години. Женски отбори ще включат най-напред Уестърн Юнайтед, а 12 месеца по-късно това ще направи и Уестърн Сидни Уондърърс.
"Точно 12 месеца преди Световното първенство за жени, насрочено през 2023-а година, се надяваме всяко момиче или жена в Австралия ще получи шанса да изгради трайна връзка с футбола", заяви изпълнителният директор на Лигата Дани Таунзенд.