Турция очаква общо 33-ма души, заподозрени за тероризъм, да бъдат екстрадирани от Финландия и Швеция, съобщи турският министър на правосъдието Бекир Боздаг, цитиран от турската държавна телевизия ТРТ Хабер.
Турция вдигна снощи след четиристранна среща в Мадрид с участието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг възраженията си срещу присъединяването на двете скандинавски държави към НАТО, след като те се ангажираха да оказват пълно сътрудничество на Турция в борбата с тероризма. 
Турция по-специално очаква от Финландия да екстрадира шестима членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) и шестима членове на ФЕТО (организацията на Фетхуллах Гюлен, обвинявана от Анкара за опита за преврат през 2016 г.). В Швеция има десет гюленисти и 11 членове на ПКК, които Анкара иска да бъдат екстрадирани в Турция, става ясно от изказването на Боздаг.
Министърът посочи, че след вчерашния меморандум с Швеция и Финландия турската страна ще пише на двете страни и ще им напомни исканията си за екстрадицията на заподозрените.
Турция се противопоставяше до снощи на кандидатурите на двете държави за присъединяването им към НАТО с мотив, че осигуряват убежище на терористи и прилагат оръжейно ембарго спрямо Турция.