Просто е невъзможно да не обърнете внимание на елитното спално бельо от сатен! То буквално привлича окото с луксозен матов блясък и разнообразие от цветове. За високата си естетика сатенът дори е наречен "памучна коприна". Каква е тайната на този материал?

Сатенът е естествен памучен материал, характеризиращ се със своя блясък, гладкост и наситени цветове. Подобен ефект може да се постигне благодарение на специалното сатенено тъкане на нишките. Плътното подреждане на нишки в сатен се характеризира с такъв параметър като „повърхностна плътност“, стойността му за сатен от различни производители е средно в диапазона от 120-140 g/m2 , но може да бъде 150 и дори 200 за такива тъкани като първокласен сатен.

Понякога в допълнение към памучните нишки се вземат конци от естествена коприна за производството на сатен, което подобрява гладкостта и копринения блясък на материала. Разбира се, това оскъпява материала, но полученият ефект е страхотен!

По- плътното сатенено спално бельо е по-скъпо от обикновените комплекти памучен калико или поплин. Но в сравнение с копринено спално бельо, което имитира сатен на външен вид, е много по-евтино. Сатенът се появи за първи път в Китай и поради уникалните си потребителски свойства бързо стана популярен в цяла Европа.

Сатененото спално бельо перфектно пропуска въздуха, абсорбира добре влагата, докато материалът има изключителни топлоизолационни свойства. Сатенът е много нежен и мек, не е студен и през зимата запазва топлината, а през лятото прохлада - избирайки сатенено спално бельо, вие си гарантирате комфортен сън при всяко време.

Но основното предимство на сатенено спално бельо е неговата повишена устойчивост на износване. Издържа поне 200 пранета и все още изглежда чисто нов!

Модни тенденции

Сред най-новите тенденции в откроява 3D спално бельо, чрез печат на снимки върху материята.

Не по-малко популярна е източната посока, етнически орнаменти и йероглифи върху сатенено спално бельо. Флорални щампи, реалистични изображения на животни и пейзажи също не излизат от мода, особено върху 3D сатен.

Източник: e-broshura.com