Благоприятните условия и възможности за бизнес кредитирането са задължителен фактор за развитието на малкия и среден бизнес в страната. Има голям брой различни кредити, средствата от които могат да се използват за стартиране или развитие на бизнес.

Видове търговски заем

Днес активно се използват няколко различни класификации на търговските заеми. Според най-често срещаните се разграничават следните видове:

- Овърдрафт. Достъпно както за физически, така и за юридически лица. Това е кредитна линия с определен лимит, чийто размер зависи от оборота по сметката. С честота веднъж на две седмици или месец кредитополучателят е длъжен да погаси изцяло овърдрафта, след което може да използва средствата отново в рамките на отпуснатия лимит;

- Търговска ипотека. Основният принцип на взаимодействие между кредитополучателя и банката прилича на обикновена ипотека, но в този случай не говорим за закупуване на жилище, а за придобиване на офис, склад, промишлени помещения или друг търговски недвижим имот;

- Стоков кредит. Кредитополучателят получава от банката стоките, от които се нуждае, като постепенно плаща за тях, като се вземат предвид начислените лихви.

Освен изброените в практиката се използват и много други видове търговски кредити, което не е изненадващо, предвид търсенето на този вид банкови услуги.

Лизинг

Лизингът се отнася до отделен вид кредитиране, което често се нарича финансов лизинг. Механизмът му е следният – кредитополучателят получава от лизингодателя необходимото му оборудване, превозно средство или дори недвижим имот, като експлоатира и постепенно заплаща за това. До последното плащане лизинговият обект е собственост на кредитора, а след изплащане на цялата сума по договора на финансовия лизинг преминава към кредитополучателя.

Други видове заеми

Изброените по-горе видове заеми се считат за най-често срещаните и използвани на практика. Има обаче и други опции за заем.

Заем от заложна къща

Основната характеристика на заемите от заложни къщи е разпределението на средства, обезпечени с ликвидно имущество. Обикновено тези кредити са сдоста кратък срок за връщане на получените пари, рядко надвишаващ 1 година. Ако заемът не бъде изплатен в посочения срок, заложната къща продава заложеното имущество. Печалбата на предприятието се осигурява от факта, че не повече от 50-60% от реалната стойност на обезпечението се дава на кредитополучателя.

Източник: vsichki-krediti.com