Управителният съвет на БФБаскетбол прие на второ четене промените в правилата за провеждане на шампионатите при подрастващите.
В новия документ, който е от 36 страници, е записано, че "Първенствата се провеждат в съответствие с Единен спортен календар за провеждане на първенствата за подрастващи през съответния сезон.
(2) Единният календар определя периодите за провеждане на Първенствата, разпределени по видове, възрастови групи, ранг, територии и етапи.
(3) Всяка година, най-късно до началото на сезона, ТК предлага оптималния брой мачове, който трябва да бъдат изиграни от отборите в отделните възрастови групи и етапи на Първенствата.
(4) В срок до 15 август, мениджър състезания, въз основа на подадените заявки за участие и в съответствие с предложението на ТК по предходната разпоредба, изготвя проект за Единен календар.
(5) Единният календар трябва да бъде съобразен с: планираните лагери и състезания на национални отбори – подрастващи; официалните празници; планираните национални училищни изпити и оценявания, национални ученически състезания и ученически празници.
(6) В срок до 30 август, СТК, след съгласуване с ТК, СК и Комисия Подрастващи, утвърждава Единния календар.
Чл. 26. В срок до 01. септември, въз основа на подадените заявки, със съвместно решение, СТК и ТК определят оптималния брой участници в източна и западна групи на елитната дивизия във всяка една възрастова група (без възрастовите групи до 12г. и до 10г.) и разпределят отборите в първенства от съответния ранг (елитна или първа дивизия), като отборите в Елитна дивизия са между 8 и 16 отбора. Ако заявките за участие в елитна дивизия са повече от определения оптимален брой, в същото решение СТК и ТК определя отборите, които да участват в Етап Квалификации за разпределение на отборите по дивизии. Решението на СТК и ТК се взема на база класиранията (ранкинга/ранглистата) на отборите през последните три години"
УС прие и леко завишение на размерите на хонорарите на длъжностните лица, обслужващи състезанията по баскетбол за сезон 2022/2023.
По предложение на президента на БФБ Георги Глушков, Съдийската комисия на БФБ да предложи адекватна система за компенсиране и стимулиране на съдии, обслужващи Държавни първенства за подрастващи към БФБ, сезон 2022/2023, в срок до следващия УС.
Всички решения бяха приети единодушно.