Плевенската филхармония гостува тази вечер с маестро Йордан Камджалов и Зорница Иларионова в столичния храм на музиката – зала „България”. Това съобщи за БТА директорът на музикалния институт Любомир Дяковски. Той посочи, че представянето на плевенските симфоници в 53-тото издание на Международния фестивал  „Софийски музикални седмици” е едно от най-престижните им участия през това лято.
Солист ще бъде талантливата Зорница Иларионова, която музикалните критици определят като „златното момиче на цигулката”. В програмата са цигулковият концерт на Йоханес Брамс и сюитата „Жар птица” от Игор Стравински. "Жар птица” е произведение, пряко свързано с биографията на маестро Камджалов и неговото блестящо развитие в света като диригент, каза Дяковски. Началото на концерта е от 19:00 часа и очакваме да се превърне в събитие за сезона с многобройна публика, коментира той.
Йордан Камджалов е диригент с впечатляваща кариера и с поредица от концерти е доказал, че работи прекрасно с Плевенската филхармония, като създава музикални събития, които дълго се помнят, изтъкна Дяковски. Работим много успешно с вдъхновен музикант. Той даде своето име през 2014 г. на астероид в космоса, а НАСА  заяви по повод неговото изкуство, че "свързва света на музиката с очарованието на вселената”,  отбеляза Дяковски. 
Директорът на Плевенската филхармония подчерта, че след София продължават с концерти в летните театри на страната  с различни хитови програми, които публиката обича. Солистите са звездни имена – Веско Ешкенази, Александрина Пендачанска, Хилда Казасян и още много ярки изпълнители с международна известност. Изявите са в Пловдив, Варна, Бургас и други големи градове.
Плевен ще посрещне световноизвестната оперна дива Александрина Пендачанска на 4 юли в концертната зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие 1869”. Именитата певица ще представи премиерно за града своя концерт-спектакъл „Това съм аз”. Места вече могат да се ангажират от билетните центрове на филхармонията в града.